Newsletter


Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/vhosts/ujember.ro/httpdocs/classes/Cookie.php on line 70

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/vhosts/ujember.ro/httpdocs/classes/Cookie.php on line 72
Kalendárium 2012

Új Ember Kalendárium 2012 - írta és szerkesztette: ELMER ISTVÁN

Az évkönyv - vagy kalendárium - mindig valamiféle összegzést tartalmaz. A tények és a gondolatok egymás mellé rendeződnek, s adnak egy-egy évhez, valamiféle időbeli kapaszkodót. Mert hajlamosak vagyunk eltévedni a napok, hónapok és esztendők rejtélyes mibenlétében. Hogyan is volt, miként gondolkodtunk, éreztünk akkor?

Az Új Ember idei kalendáriuma a tizenkét hónap beosztása szerint halad, havonta tizennégy oldallal. Ismétlődnek az egyes rovatok és műfajok, és ez adja meg a könyv ritmusát. A szerzők is ehhez alkalmazkodnak. 

Minden hónap egy gondolkodó bölcs megállapításával kezdődik- szent Ágostontól Dosztojevszkijig. Alatta az egyházmegyék rövid bemutatása következik. A hónap második oldala tízévenként tallóz az elmúlt száz év egyházi, társadalmi és művészi eseményeiből. Ezt követik a szerkesztő elmúlt húsz évben készített interjúiból vett részletek, azon meggondolásból, hogy a kiváló személyiségek által elmondottak az idő múlásával nem veszítettek erejükből, hanem még érvényesebbő váltak.

Az esszék kisérletet tesznek - az esszé kifejezés eredeti értelmében - egy-egy gondolat körbejárására. A helyszínek igyekeznek tényszerűen felvillantani részleteket életünk valóságos és lelki tájaiból. Az arcképek tizenkét kiváló, talán kevésbbé ismert személyiséget mutatnak be, érték-embereket. Ezzel is bíztatva: sokan vannak ilyenek, vegyük észre őket magunk körül. 

Tizenkét novella következik, majd a tizenkét apostol történelmi alakját villantjuk fel. Végül minden hónapban választottunk egy "hónap szülöttét", mellette felidézzük a magya egyház egy évvel korábbi néhány eseményét. Emellett versekkel, anekdotákkal és szép képekkel találkozhat az olvasó.

A kalendáriumban előforduló tények, adatok, a könyv anyagának zárásához, 2011 szeptember 1-jéhez igazodnak.

A könyv anyagát Elmer istván írta és szerkesztette. A júniusi fejezetben olvasható esszé (Nincs annyi pénzem, hogy mindenkinek adjak?) Sass Bálint munkája, mely a Jel című folyóiratban megjelent tanulmány szerkesztett, rövidített változata. Dr. Nagy Imre írta a márciusi novellát (Találkozásaim Gyurkovics Tiborral), Szeghalmi Elemér a decemberi elbeszélést (A bársonyruha). Olvashatják Csoóri Sándor, Gyurkovics Tibor, József Attila, Kányádi Sándor és Vasadi Péter verseit. A fényképeket Cser István és Elmer István készítette, illetve archív felvételek láthatók.

A címlap a Liszt család tulajdonában lévő hegedűt ábrázoló felvétel felhasználásával készült. A hátsó borítón Marton László Ecce homo című alkotása látható.

Akció!
8,00 lej ÁFA-val együtt

Mennyiség:

   Kosár:    

(a kosár üres)

Keresés

Sikerlista

  • A cserkészet
  • Cserkészek szakácskönyve
A cserkészet

Sík Sándor, Teleki Pál,...

Cserkészek szakácskönyve

Pécsi öregcserkészek

...
Keresztutak
Ó- és Újszövetségi Szentírás

1416 oldal,...

Válaszd a szeretetet!

ford. Králl Bernarda,...

További sikeres könyvek